BIOGRAFIE

Levensloop

Sabine werd geboren op 20 juli 1967, een Kreeft, en in de Chinese astrologie een geit. Ze woonde tot haar vier jaar in Lochristi waar haar ouders een slagerij hadden in het dorp. Zussen of broers kwamen er niet meer bij.

> Daarna verhuisde het gezin naar Sint Amandsberg waar ze tot haar 14de op de Onze Lieve Vrouw Visitatie les volgde. Ondertussen zat ze bij de Chiro en zong ze in het kerkkoor. Haar kamer keek uit over het Campo Santo wat een levenslange fascinatie voor kerkhoven opleverde. Daarover gaat trouwens haar eerste jeugdboek ‘De Andere Wereld’. Omdat het toen nog strenge, katholiek onderwijs toch niet zo aan haar besteed was, wou ze van school veranderen maar het werd nog niet de school waar haar beste vriendin zat, maar een tussenstap naar het Crombeen Instituut waar ze de vierde Economische volgde. Ze was zeer sportief, deed aan turnen en korfbal en tenniste en zwom regelmatig. Ook nu nog probeert ze in haar schaarse vrije tijd wat te aerobicen of te fitnessen. Het mag ook iets gevaarlijker. Een duo-valschermsprong bijvoorbeeld of een benji-sprong, een ULM vlucht, diepzeeduiken of waterskiën; ze heeft het allemaal uitgeprobeerd.

Studies

Dolgelukkig mocht ze op haar 16de eindelijk naar het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent om daar de twee laatste jaren humaniora af te werken in de richting Moderne Talen (Nl, Fr, Eng, D en Sp). Ondertussen bleef ze actief in de Chiro als leiding tot het echt grote avontuur begon: de universiteit. Aan de RUG volgde ze vier jaar Oosterse Filologie (Chinees en Japans) om met onderscheiding af te studeren als Japanologe. Haar thesis was een vertaling van een Japans boek over overzeese prostituées. Er volgde nog een Postgraduaat Taalbeheersing en Bedrijf met meer economie, boekhouden en recht.

Ondertussen had ze op andere vlakken niet stilgezeten. Als gezonde puber had ze haar hart gevolgd naar Spanje waar ze twee jaar lang elke vakantie doorbracht. Ze werkte in Marbella in een discotheek als begeleider en persattaché voor de optredende artiesten: Rod Stewart, Sade, Queen…en verkocht overdag bikini’s op het strand. Marbella is een dure stad…Toen het sprookje voorbij was, ging ze twee maanden de batterijen opladen in kibboets S’Dot Yam in Israël, gekoppeld aan een bezoekje aan Egypte. Het reizen zit er dus al van kindsbeen in.
 Hier in België werkte ze ondertussen als model en hostess, ze verkocht frieten op de jaarbeurs, krantjes op de Gentse Feesten, werkte op Flanders Expo, waste af in cafés, zong in het bandje van de OAK: de Oosters-Afrikaanse Kring en in een rockbandje wat haar stembanden dermate terroriseerde dat een operatie noodzakelijk was. Drie weken spreekverbod!
Na de eerste licentie mocht ze met een beurs een maand in Taiwan gaan studeren. Na die boeiende maand, volgde nog een rondreis door Hong Kong en China.

Radio

Terwijl ze aan haar thesis voor het postgraduaat bezig was, kwam in 1990 de uitnodiging om deel te nemen aan het –toen nog- BRT programma Sterrenwacht van Luc Appermont. Ze werd vierde en na een stemtest bij Radio 2, zat ze een paar maanden later al achter de microfoon bij Gust De Coster. Jarenlang presenteerden ze samen Villa Musica op woensdagnamiddag. Herman Van Molle schreef cursiefjes, Wendy van Wanten kwam elke week op bezoek en Marcel Verachtert bezorgde haar de bijnaam ‘Sabinetje m’n appelsientje’. Na het vertrek van Gust volgen andere programma’s: De Goeie Kant op woensdagnamiddag, Alle Mensen op dinsdagavond, Hoopjes Koopjes op zaterdag. Meer dan tien jaar lang was ze elke week te horen op Radio 2. Ook als graag geziene gast in het immens populaire De Zoete Inval, nu opgevolgd door De Raadkamer waar ze ook regelmatig in zetelt.

TV

In 1991 deed ze mee aan screentesten voor een nieuwe omroeper/ster ter vervanging van Jo De Poorter. Tot haar grote verbazing en grote blijdschap, mocht ze na een paar weken opleiding al meteen aan de slag. Sabine is met veel enthousiasme blijven omroepen tot november 2000 maar de uitdaging was een beetje weg en de combinatie met twee kleine kinderen werd wat te zwaar. In 1997 beviel ze van haar eerste zoontje, Indiana en amper een jaar later van een tweede, Noah.

In 1992 werd De Droomfabriek opgestart, een programma dat de volgende jaren een kijkcijferkanon zou worden. Samen met nieuwkomer Rani De Conink en Bart Peeters, mocht Sabine dit heerlijke programma jarenlang presenteren, het laatste jaar zonder Bart. Elk jaar kreeg het programma het Gouden Oog van de kijkers.

Ondertussen werkte Sabine ook mee aan diverse andere programma’s. Ze presenteerde samen met Rani de openingsshow van Kom op tegen Kanker, met Stef Wauters het huwelijk van Filip en Mathilde en mocht de punten voor België geven in het Eurovisie Songfestival. Ook was ze één van de reporters bij Vlaanderen Vakantieland, mocht met alle Kampioenen op reis voor 10 jaar Kampioenen, presenteerde hoogzwanger Reyersdijk, hield Kemphanen in bedwang en was te gast in Morgen Maandag, Alles komt terug, Herexamen, Mensenkennis, de Leukste Eeuw, De Nationale Test waar ze het deel over Emotionele Intelligentie won, Brussel Nieuwstraat, De Laatste Show, Tien voor Taal, Het Groot Dictee, de Notenclub, het Parlement, Bingovision en nog vele anderen. Ze stapte over naar de commerciële zender VT4 waar ze 2 jaar lang Spoorloos presenteerde en was ook vaak te gast op andere zenders. Filmpjes hiervan, ook de bloppers, vindt u op deze site bij TV.

Ook de privé sector doet vaak beroep op haar. Debatten leiden, politici het vuur aan de schenen leggen, feesten in goeie banen leiden en concerten presenteren, tekenfilms en bedrijfsvideo’s inspreken… noem maar op.

Reizen

Op haar zestiende kreeg Sabine de reiskriebels. De liefde bracht haar naar Spanje, liefdesverdriet naar Israël en Egypte en sindsdien is het niet meer gestopt. Tijdens haar studies zat ze in Taiwan en China, voor Vlaanderen Vakantieland pluisde ze nagenoeg gans Zuid Frankrijk uit, Menorca, Mallorca en de Dominicaanse Republiek. Privé reisde ze naar Tunesië, Turkije, Sri Lanka, de Canarische Eilanden en de Balearen, Caraïben, Zuid Afrika, Maldiven, New York, Praag, Boedapest…. Uit Magazine stuurde haar naar Maleisië en Thailand voor een ritje met de Oriënt Express. Voor Tien Jaar Kampioenen reisde ze met elke kampioen naar een verrassingsbestemming, tot in Senegal. Voor Cunina reisde ze naar de Filipijnen, Haïti, Brazilië, Congo, Zuid Afrika en Nepal en ook Spoorloos brengt haar de wereld rond. Geboren met de reismicrobe dus…als het er maar warm is. Elk aanbod om koude oorden op te zoeken, heeft ze totnogtoe zonder nadenken afgewezen.

Boeken

Haar vele reizen voor Cunina beschreef ze voor Dag Allemaal. Dat bracht de Standaard Uitgeverij op het idee haar een boek voor kinderen te laten schrijven over kinderen in Derde Wereldlanden. In 1997 werd haar eerste boek ‘Godin van de Wieg’ geboren, een maand na de geboorte van haar eerste zoontje. 
Het boek kreeg goeie kritieken dus een nieuwe weg was ingeslagen. Een jaar later werd ‘De Andere Wereld’ uitgebracht, haar eerste avonturenroman voor kinderen/jongeren vanaf het derde leerjaar. Het zou een reeks worden met Remi en zijn Indische vriendinnetje Lamya in de hoofdrollen. Sabine stapte over naar The House of Books waar nog een jaar later deel 2 van deze reeks verscheen: ‘De Blauwe Tempel’ en nog een jaar later ‘Het Verloren Hoofd’. In 2003 kwam het derde deel uit: ‘Het Omgekeerde Land’. Deel 4 is ' Het Omgekeerde Land ' en deel 5, 'De Onderwatervulkanen'.

Ze publiceerde ook 2 prentenboeken voor kleuters en kersverse lezertjes bij Uitgeverij De Eenhoorn en in 2009 kwam haar eerste roman voor volwassenen uit, '23 augustus', waarop de reacties unaniem lovend waren. Ondertussen schreef ze een kortverhaal voor het vakantiejeugdboek voor kinderen ‘Eindelijk vakantie!’ en ‘Dag en Nacht’ voor volwassenen.

In 2010 bracht ze in een ero-reeks ook ‘Hoge hakken’ uit ism uitgeverij Het Bronzen Huis, een spannend verhaal waarin een rechercheur de spil wordt van de zieke geest van een heel atypische verkrachter.

Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman, een animatiereeks en diverse scenario’s.

Hierover leest u alles in de rubriek Boeken, waar u ook kan luisteren naar fragmenten.

Schrijverij

Sabine heeft altijd al geschreven, van in het schoolbanken was haar lievelingshuiswerk: opstellen schrijven. Ze hield als kind ook consciëntieus een dagboek bij. De artikels die ze schreef voor Dag Allemaal, kregen navolging. Ze schreef/schrijft voor Libelle, Feeling, voor het ondertussen ter ziele gegane Expres, voor Kind en Co, voor Uit Magazine…. 
Ze heeft ook een theatertournee geschreven en zelf gespeeld, gebaseerd op Godin van de Wieg, getiteld ‘Van oerwoud tot Oerwoud’ en stelde samen met kunstenaar Erwin de Bie haar gedichten over de dood tentoon in het Gravenkasteel te Gent.
Ze schreef poppenkasten, verhalen in opdracht zoals ‘Aaron’, gedichtjes…. 
Het is duidelijk dat alles wat met taal te maken heeft, een heel bepalend deel van haar leven is.

Politiek

Sinds 2006 is Sabine Schepen in Sint-Martens-Latem, na reeds 6 jaar gemeenteraad. Ze is er verantwoordelijk voor Milieu, Onderwijs, Gezin en Ontwikkelingssamenwerking. Haar inzet neemt wekelijks vele uren in beslag maar de resultaten maken de soms lange dagen en vele vergaderingen, helemaal goed. Zo zet ze zich 100% in voor alles wat met energie te maken heeft, natuurbehoud, het behoud en herstel van het waardevolle bomenbestand, uitbreiden en verbeteren van de kinderopvang, de speelpleinwerking, de organisatie van het gemeentelijk onderwijs en de uitbouw van een zeer geslaagde samenwerking met de andere netten, verbeteren van infrastructuur en het nauw toezien op alle andere dossiers die elke maandag in het College van Burgemeester en Schepenen besproken worden.

Cunina

Sinds de start in 1990 is Sabine als vrijwilliger ambassadrice van Cunina NGO uit Geel. Ze is samen met Luc Appermont de spreekbuis naar de pers toe, presenteert de evenementen en een aantal andere meters/peters uit de media, bezoekt de landen en schrijft er artikels over, denkt mee na over de gang van zaken én heeft Marlon uit de Filipijnen helpen studeren en nu weeskind Bhuwan uit Nepal. Een volledig hoofdstuk van deze site is gewijd aan Cunina voor artikels en foto's.